FANT DRØMMEYRKET: Anne Kari satset og gikk for drømmejobben. FOTO: Privat

Anne Kari (32) satset og fant drømmeyrket sitt

 

– Jeg elsker å hjelpe mennesker og ønsket meg en varierende arbeidshverdag, forteller Anne Kari Vangen, som har fullført ambulansefaget hos NKI.

Takket være nettstudier har Anne Kari nå fått muligheten til å bli lærling i ambulansefaget i Helse Bergen. Om to år kan hun gå opp til fagprøven, og om alt går etter planen er hun autorisert ambulansefagarbeider i 2021.

Slik gikk Anne Kari frem da hun valgte å satse på et helt nytt yrke:

 

Det er aldri for sent

– Jeg begynte å tenke på ambulansefaget for flere år siden, men følte meg ikke helt klar før nå, forteller Anne Kari. Hun legger til at hun ble nysgjerrig på pre-hospitalt arbeid da hun gikk et annet skoleløp i 2014.

Anne Kari ga aldri slipp på tanken om å utdanne seg innen ambulansefaget. Men hvordan skulle hun gå frem når det manglet voksenopplæring der hun bodde? Heldigvis hadde hun tidligere hørt om NKI, og tok kontakt for veiledning. En beslutning som nå har gitt Anne Kari en mulighet til å komme inn i drømmeyrket.

Som ambulansearbeider, gir du omsorg til pasienter i vanskelige, og til tider livstruende situasjoner. Arbeidet handler om å observere pasienten og å utføre ulike medisinske tiltak, under krevende forhold.

NKI tilbyr utdanning via nettstudier på alle nivåer, innen en rekke fagområder. De er størst innen fagskoleutdanning og yrkesfag på videregående skole på nett. Les mer om deres studietilbud HER.

 

Undersøk mulighetene

Anne Kari forteller at det er viktig å være oppmerksom på at det er mangel på læreplasser innen ambulansefag, så du bør forhøre deg i fylket ditt før du starter utdanningen. Hun visste det var lite læreplasser der hun bodde, men lot ikke det stoppe drømmen og søkte andre steder i Norge.

– Når du tar ambulansefag via NKI, må du skaffe hospitering selv. Et godt tips er å undersøke hvor mye hospitering du kan få i ambulansen der du bor, forteller hun. Hospitering gir en smakebit på hva yrket innebærer, og gjør at du kan føle deg sikker på valget ditt. Å dra på hospiteringsvakt i ambulansen førte til at Anne Kari falt for yrket.

– Jeg fikk en følelse av at dette var det perfekte yrket for meg, utdyper hun.

Etter hospitering, så hun hvor godt de ansatte tok vare på hverandre i ambulansen. Det gjorde at redselen for hvordan hun kunne reagere i en vanskelig situasjon forsvant.

Les mer om ambulansefaget hos NKI her.

FORNØYD: Anne Kari kunne ikke vært mer fornøyd med valg av studie! FOTO: Privat

 

Mange muligheter

Yrkesfag åpner opp for muligheter du ikke ville fått om du hadde valgt studiespesialisering. Du har mulighet til å gå ut i yrkeslivet så snart du har fullført opplæringen, eller du kan ta videreutdanning. Du har også mulighet til å ta påbygging til generell studiekompetanse, dersom du senere vil studere videre ved høyskole eller universitet.

Mulighetene for å få jobb som fagutdannet er veldig gode. Tall fra SSB viser at det er stor mangel på arbeidstagere med forskjellige typer fagbrev, samt at yrkesfag forbereder deg på arbeidslivet.

 

Hvorfor velge nettstudier

– Nettstudier ga meg frihet til å kunne studere når jeg hadde tid, forteller hun.

En av de største fordelene med nettstudier, er at du får mulighet til å studere det du vil, der du er – når du vil.  Dette gjorde at Anne Kari klarte å kombinere nettstudier med jobb og trening.

Hun legger ikke skjul på at du må være streng med deg selv når du studerer på nett. Det er veldig viktig å sette av god tid til oppgaver og lesing. Anne Kari opplevde dette som positivt fordi det lærte henne å være mer strukturert.

– Brenner du for faget, får du til det du ønsker, selv om du ikke har undervisning på en vanlig skole, avslutter hun.

Visste du at du kan begynne med nettstudier i dag? Les mer HER.

Egmonts journalister og redaksjonen har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.