Safran er verdens dyreste krydder, og er dermed ofte plassert bak kassa i butikkene. Men det er ikke uten grunn. Krydderet kommer fra støvpistilene på en vakker liten krokusplante, og antallet blomster som trengs for å få én kilo safran dekker et areal tilsvarende to fotballbaner! Det dyrbare krydderet bør dermed brukes optimalt, og det er flere måter man kan utnytte smaken på.

Blomstrende safrankrokus
– For å få bollene til å smake mer safran kan man kjøre krydderet i en morter sammen med en sukkerbit, før det blandes i deigen. På den måten fordeles krydderet lettere i deigen. Alternativt kan man løse opp krydderet i litt cognac og la blandingen stå i romtemperatur over natten, før man baker som vanlig. Da frigjøres smakene fra krydderet, tipser kokk og krydderekspert i Santa Maria, Yngve Storrø.
Om man i tillegg blander kanel, vanilje, lakris, nellik eller ingefær i baksten, vil det løfte og forsterke safransmaken ytterligere når julens godsaker skal bakes.
Safran vs. gurkemeie
Å bake lussekatter skal ha oppstått i Tyskland på 1600-tallet. Det sies at bollene ble farget med «lysende» safrankrydder for å holde den lyssky djevelen unna. Svenskene adopterte tradisjonen raskt, og etter en stund bevegde skikken seg også videre til Norge. Her til lands bruker fortsatt flere det rimeligere alternativet gurkemeie når de s-formede kringlene skal bakes. Skal vi tro svenskene blir det som å spise eplekake med pærer.
– Tradisjonen med å feire Luciadagen har lange tradisjoner i Sverige, og skal det bakes helt etter boka er det safran som gjelder. Om man bruker gurkemeie, får man den samme karakteristiske gulfargen, men går glipp av den herlige safransmaken – som for mange definerer selve lussekattene, sier Yngve Storrø.
Finn kokkens favorittoppskrifter her:
Safrankrans og lussekatter
Safranboller